My Weblog: kutahya web tasarim umraniye elektrikci uskudar elektrikci umraniye elektrikci istanbul elektrikci su tesisat tamiri sisli kombi tamiri satis egitimi cekmekoy elektrikci uskudar kornis montaj umraniye kornis montaj atasehir elektrikci beykoz elektrikci

Dramatiseringen

Sist oppdatert 8. mars, 2020 kl. 15:26


I år 2000 gikk verden inn i et nytt årtusen. Framtida er full av utfordringer og muligheter! Spørsmålene blir mange: Tenker vi nok over de valgene vi tar i dag –

og hvilke konsekvenser det tar for andre, for etterslekta og – for Moder Jord?

 

I 1924/25 ble det funnet et stort og merkelig bronsefunn på jordet til den lille husmannsplassen Vestby på Grindvoll. Funnet regnes som et av Norges største og merkeligste bronsealderfunn.  Det var ei 11/12  år gammel jente, Ragna Berg, som fant dette funnet. Da hun viser funnet til mor, sier hun: «Ta og kast det – det kan vara trølldom i slikt gammalt ræl». Men Ragna gir funnet til sin onkel Markus Juliussen, som putter gjenstandene i hatten sin, setter seg på toget til Oslo, og leverer funnet til riksantivaren på Historisk Mueum.

 

Denne sanne historien danner bakgrunnen for forfatternes stykke om Bronsebukkene:
Mens Ragna studerer de fine bronsebukkene, ser hun plutselig en kvinneskikkelse dukke opp. Det er en Volve som ved hjelp av sola fører Ragna 2500 år tilbake i tid, til Bronsealderen! Her opplever hun en helt annen verden enn på Grindvoll i 1924. Hun stiller spørsmål og undrer seg over måten de lever på i Bronsealderen.  Menneskene hun møter har andre klesdrakter. De har store seremonier, og det fantes kvinnelige høvdinger.  Hun opplever fremmede krigere, slåssing og ufred! Uvennskap, vennskap, sjalusi og krig også er like aktuelt i verdenen i dag!

 

«For mennesket er til alle tider de samme!» – slik Sigrid Undset en gang skrev det.

 

 

I 1999: ble Anne Brodtkorb spurt av Halvor Bratlie (politiker i Lunner) om hun ville skrive et lokalt teaterstykke som omhandlet noe som var spesielt for Lunner – for å «sette Lunner på kartet»!

I samarbeide med Kristin Brenli, Marit Sverresson og Kirsten Jaavold Hagen, skrev disse fire den spennende historien om Bronsebukkene. Vi kontaktet lokale historisk interesserte personer, reiste til Historisk Museum og fikk hjelp av dramaturgen Haldis Hoaas, komponisten Sigvald Tveit, og med Unni Ranheim som var utdannet journalist og skribent. Vi tok også kontakt med en profesjonell koreograf, Victor Trutt. I regi av Lunner Revy- og Teatergruppe, satte vi forestillingen opp på Skogglimt på Grindvoll med ur-premiere den 24. mars i år 2000.

Forestillingen ble en stor suksess, med mange fulle hus.

Etter forestillingen fikk vi forespørsel fra daværende eier av Midtre Olimb Gård på Jevnaker, om vi kunne tenke oss å sette opp forestillingen der under Midtsommerfestivalen.  Vi fant et meget egnet sted til framføringen, som også ble en stor suksess!

Den kjente spelregissøren Arnulf Haga, som bl.a. har jobbet med Spelet om Heilag Olav på Stiklestad og Kristin Lavransdatter på Sel var med som regissør.

Stykket er siden blitt satt opp på Midtre Olimb Gård med jevne mellomrom fra 2003 og fram til 2013. Regissører har vært Arnulf Haga, og Ronald Rørvik i 2013. I 2012 og 2013 ble det benyttet nyskrevet musikk av Gisle Kverndokk.

Til oppsetningen i 2020 er stykket bearbeidet og fornyet med ny musikk av Tor Ingar Jacobsen.  Regi ved Hanne Brincker.

Premiere 12. august i 2020.